Zenmeester Kosen

In 1967 komt de Japanse zenmeester Taisen Deshimaru naar Parijs om authentieke zen aan Europeanen te onderrichten zoals zijn meester Kodo Sawaki dat wenste. In die tijd leert de Fransman Stephan Thibaut meester Deshimaru kennen en wordt zijn volgeling.

stef8

In 1971 ontvangt hij de monnikswijding en krijgt de naam Kosen. 15 jaar lang beoefent en studeert Kosen aan de zijde van zijn meester. Hij volgt hem op al zijn reizen in Europa en Japan.

Na de dood van meester Deshimaru in 1982 zet hij de beoefening voort en leidt vele sesshins (intensieve zazen sessies) in Europa en Zuid- Amerika.

In 1984 ontvangt hij het shiho (Dharma-overdracht) van meester Niwa Zenji, hoofd van het door Dogen in 1244 gestichte zenklooster Eiheiji, en wordt zo zenmeester in de eeuwenoude zen traditie.

Onder de leiding van Meester Kosen zijn er zen dojo’s in Europa, Zuid Amerika en Canada en twee tempels, een in Frankrijk en een in Argentinië.

Meester Kosen is de oprichter van het European Zen Center. Hij leefde van 1992 tot 2000 in Amsterdam. Nu woont hij in Montpellier, Zuid – Frankrijk.

Het boek Moderne Monniken herinnert ons aan de krachtige en inspirerende teksten van de oude Chinese Zen Meester. Meester Kosen Thibaut onderwijst op een oorspronkelijke manier een zen beoefening met de smaak van vrijheid.

5 dgree

Er is ook een documentaire, Moderne Monniken, gemaakt door Julia Strijland en uitgezonden in het Eye en op NPO. Kijk naar de trailers: 

https://www.youtube.com/watch?v=ZzZt8z8CmyI

https://www.youtube.com/watch?v=3OViQzuyFUs