Zen beoefenen bij Zen Dojo Amsterdam

Het geheim van authentieke Zen is het beoefenen van Zazen

Mediteren, zazen beoefenen, kun je vergelijken met het planten van zaad voor een boom. Het heeft water nodig. Je zorgt ervoor dat het zaad niet overwoekerd wordt.
 Geef het een goed gekozen plek want de boom gaat groeien in de tuin. De plek van andere planten is afhankelijk van die van de boom. 
Meditatie kun je beschouwen als de bron van je leven, als het geen op onbewuste manier je leven kan leiden.
Een zenspreuk zegt: een gesloten hand kan slechts een beetje zand vasthouden maar door een geopende hand kan al het zand van de woestijn gaan.

Doorgaan met zazen is vooral een kwestie van regelmaat inbouwen. En die tijd telkens opnieuw ervoor reserveren. Dat kan een keer per week zijn, of meer of elke dag. Neem een ritme dat je kunt volhouden. 
Beoefen in een dojo, samen met andere mensen, dat is een grote steun en stimulans. Men wordt niet afgeleid, de omstandigheden zijn ideaal en je krijgt aanwijzingen wanneer nodig. 
De tijden waarop zazen plaatsvindt kun je vinden in het weekrooster op de site.

Tijdens de zondagzazen is er extra aandacht voor beginners. De andere zazens zijn vaak volledig in stilte. Vragen kun je na zazen aan de verantwoordelijke stellen.

Sesshins
Ook organiseert het centrum regelmatig een morgen, een dag of een weekend met intensievere beoefening. Je wijdt je dan even volledig aan de beoefening zonder dat je afgeleid wordt door je sociale leven. Zie hiervoor: “Intensieve beoefening”

Voor actuele informatie ga naar: https://www.facebook.com/zendojoamsterdam/