Online introductiecursus

De essentie van authentieke zen is de beoefening van zazen – de zittende meditatie.

Zazen is stil en aandachtig zitten in een uitgebalanceerde houding en je gedachtes voorbij laten gaan. We zijn absoluut in dit moment, onze volledige aandacht op het ‘hier en nu’.

Zen beoefening helpt je om je eigen innerlijk kompas te volgen, terwijl je je tegelijkertijd meer opent voor wat er om je heen gebeurd. Beide aspecten kunnen je helpen in deze onzekere en rumoerige tijden.

De data van online zen cursus zijn 5, 12, 19, 26 maart en 2 april 2020.

Op deze vrijdag avonden zullen we samen online zazen beoefenen. Verschillende zen monniken en nonnen vertellen je daarnaast over verschillende aspecten van de beoefening.

Een cursus avond duurt een uur,  van 19.00 tot 20.00 uur.

Wij vragen een vergoeding van € 50 voor deze online cursus .

Na het eindigen van de lockdown kun je na deze online cursus nog een maand kosteloos beoefenen in onze dojo.

Betaling kan digitaal, op onze bankrekening NL89TRIO0391161024, t.n.v. Zen Dojo Amsterdam. Daarna ontvang je de inlog gegevens voor de sessies via zoom.

Het is handig om een meditatie kussen thuis te hebben. Als je dit niet hebt dan kun je er één bij ons huren voor de duur van de online cursus (€50 borg)

Je kunt je aanmelden via ons mailadres info@zendojoamsterdam.nl of via het telefoonnummer 06-44400270.

Voor eventuele aanvullende vragen kun je contact met ons opnemen via bovenstaande e-mail. 

Graag tot binnenkort online!
Zen Dojo Amsterdam.

Inhoud van de zen cursus:
Tijdens de cursus worden alle belangrijke aspecten van de zen beoefening uitgelegd. We hebben de cursus onderverdeeld in vijf avonden. Per avond wordt een bepaald aspect van de beoefening uitgelegd. Vanaf de eerste avond wordt er in stilte gemediteerd en de duur van de meditatie wordt gedurende de cursus  geleidelijk opgebouwd. Elke avond wordt geleid door een andere zen beoefenaar (monnik of non). De voertaal is Engels en Nederlands.

Avond 1. 5 maart 2021. De lichaamshouding.
We leggen de houding uit die we aannemen tijdens de zen meditatie.  We zitten op een kussen (zafu) en we zitten rechtop.

Avond 2. 12 maart 2021. De ademhaling.
Naast het aannemen van de juiste lichaamshouding is het volgen en observeren van de ademhaling een belangrijk element in de zen meditatie.

Avond 3. 19 maart 2021. De geesteshouding.
We focussen op wat er gebeurd met het denken tijdens de meditatie en hoe dit samenhangt met de aandacht voor de lichaamshouding en de ademhaling.

Avond 4. 26 maart 2021. Zen en het dagelijks leven.
We gaan in op de relatie tussen de beoefening en het dagelijks leven. Zen beoefen je bij voorkeur zonder doel en dit staat soms in contrast met de eisen van het dagelijkse leven.

Avond 5. 2 april 2021. De geschiedenis van de zen.
Onze beoefening is onderdeel van de s
oto zen traditie, een stroming binnen het Mahayana Boeddhisme. Tijdens deze avond belichten we de historische en traditionele kant van de beoefening.